пятница, 13 сентября 2019 г.

Вимовляємо звуки Ш і Ж


Правильна звуковимова і своєчасне оволодіння дитиною усіма звуками мови є запорукою успішного навчання в школі, а також взаємодії з однолітками і оточуючими дорослими.
Як показує практика, серед сучасних дітей все менше тих, кому не потрібна логопедична допомога. Основні причини такого плачевного результату:
по-перше, використання технічних пристосувань і комп'ютера найчастіше заміняє живе спілкування батьків з дитиною;
по-друге, небажання мам і тат визнавати, що мовленнєвий розвиток їх малюка не відповідає віку, призводить до втрати найбільш сприятливого для цього процесу періоду часу.
Найбільш часті порушення звуковимови
В процесі нормального мовного розвитку дитина дошкільного віку в змозі опанувати правильну вимову всіх звуків мови. Це відбувається спонтанно, в процесі наслідування дорослих та власного контролю над вимовою. Проте значна кількість дітей не може самостійно оволодіти цим складним процесом.

Найпоширенішими порушеннями звуковимови є відсутність, заміни або спотворення таких звуків, як Ж, Ш, C, З, Р, Л. Для того щоб усунути ці порушення, слід звернутися за кваліфікованою допомогою до логопеда. Але певну роботу в цьому напрямку ви можете виконувати і вдома.

Правильне розташування органів артикуляції в процесі вимови звуку Ш і звуку Ж

Для того щоб навчитися вимовляти ці звуки, слід відпрацювати положення органів артикуляції: губи округлені і злегка висунуті вперед, язик широкий, кінчик язика піднятий вгору до альвеол, краї язика щільно прилягають до верхніх корінних зубів, зуби практично зімкнуті. При вимовлянні звуку Ж відчувається вібрація голосових зв'язок.

Комментариев нет:

Отправить комментарий